Tying the knot óf eigentijds handvasten?

Past een handvasten-ritueel bij jullie trouwceremonie?

Handvasten is een ritueel met Keltische achtergronden, dat nog steeds veel gedaan wordt in Angelsaksische landen. ‘Tying the knot’ of ‘handfasting’ noemen zij het. Het wordt gebruikt in een trouwceremonie.

De handen van het bruidspaar worden letterlijk verbonden doordat er een lint omheen wordt geslagen. Het symboliseert de verbinding die zij met elkaar aangaan. Samen met het ja-woord is dit het hoogtepunt van de ceremonie.

Je hoeft geen traditionele Schot, druïde of wicca te zijn om een handvasten-ritueel te doen. Handvasten kun je gebruiken voor ieder eigentijds relatie-ritueel. Je hoeft niet voor de wet te trouwen om wel echt voor elkaar te kiezen. Verbind je je voor een jaar-en-één-dag, voor zolang de liefde duurt, voor dit leven, of op zielsniveau?

Het past goed bij nieuwe relatievormen, zoals LAT of een patchworkgezin. Of om na 25 jaar huwelijk opnieuw Ja! tegen elkaar te zeggen. Het belangrijkste is dat het bij jullie past en voor jullie betekenis heeft. Dit bekrachtigt de gelofte die je naar elkaar uitspreekt. Een gelofte uitspreken is een intentie neerzetten. Hoe wil je in de relatie staan? Wat vind je belangrijk? Wat is de kracht van jullie liefde? Een persoonlijke gelofte schrijven helpt je bewust te worden van wat het handvasten voor jou betekent.

Foto door De Fotovakvrouw – Petra Niessen

Op eigen wijze

Jullie handvasten-ritueel kun je nog persoonlijker maken door er je eigen draai aan te geven:

  • Wat voor soort lint, koord of touw kies je? Welk materiaal en kleur? Eén lint of meerdere? Iedere keuze heeft een persoonlijke betekenis.
  • Wie brengt het lint? Jullie kinderen, getuigen, de ritueelbegeleider?
  • Wie slaat het lint om jullie handen? Doe je dit zelf, of mogen jullie getuigen dit doen?
  • Wordt het lint geknoopt of laat je het loshangen? Welke manier van het lint om jullie handen heen slaan je kiest, bepaald welke lengte je nodig hebt. Al snel 1,5 tot 2 meter.
  • Worden alleen jullie door het lint met elkaar verbonden, of ook jullie kinderen? Of misschien wel alle lieve mensen die deze dag met jullie vieren? 

Met een ritueelbegeleider?

Een ritueelbegeleider, gespecialiseerd in trouwrituelen, is een professional die met zorgvuldigheid inhoud geeft aan jullie handvasten ritueel of trouwceremonie.

Kies je voor een ritueelbegeleider, dan heeft dat absolute meerwaarde, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf.

“…Wijzelf toch ietwat wiebelig van de spanning, maar daar stond zij, onze rots in de branding. Iris nam de regie, speelde in op wat er gebeurde en hield oog voor ons en de andere betrokkenen. Ze verzorgde perfect ons verbindingsritueel, zonder daarbij zelf teveel op de voorgrond te staan. Ze had het niet beter kunnen doen en wij zouden nooit anders getrouwd willen zijn dan zo, begeleid door haar.”

Suzan en Richard, 21 mei 2016

In de voorbereiding

Je hebt veel ideeën over wat je belangrijk vindt voor jullie trouwceremonie, maar soms is het moeilijk om deze tot één geheel te brengen, waar ook nog een kloppende opbouw en samenhang in zit.

Doordat je zelf onderdeel bent van jullie relatie (uiteraard!), is het soms lastig om voldoende afstand te nemen om te verwoorden wat nu de essentie en kracht van jullie verbinding is. Door te luisteren, hoor, voel en zie ik andere dingen, en breng ik je op ideeën waar je zelf nog niet aan gedacht had.

Met mijn ervaring en verbeeldingskracht ontwerp ik, samen met jullie, een complete ceremonie om jullie liefde te vieren. Een spanningsboog van begin tot eind, zodat het niet alleen jullie verbinding bekrachtigd, maar ook de mensen om jullie heen diep raakt.

Op de dag zelf

Het is lastig om een ritueel te organiseren en het tegelijkertijd te willen beleven. Dus ook daar is het een meerwaarde om de ceremonie uit te laten voeren door een ervaren ritueelbegeleider. De behoefte aan een bijzonder ritueel ontstaat meestal uit een verlangen extra betekenis te geven aan dit overgangsmoment. Het is een rite-de-passage. Een nieuwe periode breekt aan, je sluit iets af om ruimte te maken voor de toekomst.

Dit vraagt zorgvuldige voorbereiding en afstemming.  Een ceremonie is een kloppend geheel vanaf de ontvangst van de gasten, tot de verschillende stappen in het ritueel tot het moment dat jullie getrouwd zijn en iedereen jullie wilt feliciteren.

Als je op de dag zelf nog aan vanalles moet denken, staat dat het zelf bewust beleven en doorvoelen ervan vaak in de weg. Het is dan fijn als er iemand is op wie je kunt leunen en vertrouwen zodat je zelf deelnemer wordt van het ritueel. Als ritueelbegeleider neem ik jullie én de gasten moeiteloos mee door het zorgvuldig opgebouwde ritueel, zodat je er echt van kunt genieten.

Ik help je graag de liefde vieren!

Meer weten?

Heb je nog andere vragen over handvasten, wil je meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen?

Neem gerust contact met mij op!

Hartelijke groet, Iris van Noorden

Ga naar CONTACT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *