Trouwen in de natuur

Een huwelijk buiten in de natuur vind ik als ritueelbegeleider helemaal geweldig. De rust, de fluitende vogels, de ruisende bomen en frisse lucht geven een extra dimensie aan de ceremonie.

Als het om alleen een ceremonieel huwelijk gaat, ben je uiteraard vrij om te kiezen waar je wilt trouwen. Je bent dan niet gebonden aan regels zoals bij een wettelijk huwelijk.

Een mooie open plek in het bos, liefst ook nog met een blokhut of picknicktafel, is heel bijzonder. Of een fruitgaard, met lange tafels om na de huwelijksceremonie met het hele gezelschap gezellig aan te schuiven? Eigenlijk heb je weinig extra aankleding nodig als je buiten trouwt, maar wie weet wil je zelfgemaakte decoraties in de bomen?

Er is zo veel mogelijk. Toch is het goed om bij een buitenlocatie met een paar dingen rekening te houden:

  • Uiteraard het weer. Regen, storm, felle zon; als je er op voorbereid bent, kun je er zelfs op een leuke manier op inspringen. Bijvoorbeeld door kaplaarzen onder je jurk te dragen. Je kunt de meest prachtige tenten huren, waarbij het contact met de natuur om je heen niet verloren gaat. Hou er rekening mee dat regen op het tentdak de verstaanbaarheid in de tent enorm verminderd. Het zou jammer zijn als de gasten jullie niet kunnen verstaan als je je geloften uitspreekt. Dan zou ik echt een goede geluidsinstallatie en microfoon adviseren.
  • De ondergrond. Schoenen met hoge hak zinken weg in gras of drassige grond, niet fijn voor jou of je gasten. Misschien is op blote voeten wel jullie ding?
  • Toegankelijkheid. Hoe begaanbaar is de plek voor mensen die slecht ter been zijn? Kun je er komen met vervoer?
  • Mogelijkheid om naar het toilet te gaan. Misschien is het voor jou helemaal geen probleem om in feestkleding achter een boom te moeten hurken. Als er geen toilet beschikbaar is, kun je een verrijdbare toiletwagen huren.
  • Exclusiviteit. Hoe besloten is de plek? Is het erg als er wandelaars voorbijkomen?
  • Omgevingsgeluiden. Een waterval of kabbelende beek maakt jullie grote dag nog sfeervoller, maar kan ook de verstaanbaarheid van ritueelbegeleider, bruidspaar of andere sprekers verminderen.
  • Bij openbare locaties moet je wel er aan denken om een vergunning te regelen bij de gemeente of toestemming te krijgen van het beheer, zoals bijvoorbeeld Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten.

Er zijn natuurlijk ook een heleboel plekken te verzinnen waar je buiten kunt trouwen, maar met een uitwijkmogelijkheid naar binnen mocht het nodig zijn. Voor jou heb ik een paar alternatieve ideeën in het Limburgse Heuvelland op een rijtje gezet, wat dacht je van:

  • Bij Odyvet! in Susteren (max 30 personen) Modern gestylde ruimten geschikt voor zowel ceremonie als aansluitende zelfgemaakte high-tea, taart of tapas. En bij mooi weer in de ommuurde tuin.

Vond je dit inspirerend? Misschien heb jij nog wel leukere ideeën voor een buitenlocatie? Laat het mij weten in het onderstaande commentaarveld. Hartelijk dank voor jouw bijdrage!

hartje-patroon Iris

PS: Wil jij een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek voor jullie eigen huwelijksceremonie? Klik het hart om een afspraak te maken:

kennismakingsgesprek

1 Reactie on “Trouwen in de natuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *