Oude rituelen

Een brok in mijn keel van ontroering. Vochtige ogen.

Of het de stacato woorden zijn van de Italiaanse pastoor, voor mij onverstaanbaar, betwijfel ik. Maar diep geraakt ben ik.

Tijdens onze vakantie in regio Ligurïe dwaal ik op zondagmiddag door het historische centrum van Albenga. Ik hou daarvan, ronddwalen, kijken waar ik terecht kom. Nu voert de slentering naar een steegje naast de kathedraal, een trapje omlaag waar een groep mensen voor de ingang van een oud 10-hoekig gebouw staat. Ik twijfel, ga ik tussen deze bijelkaar horende mensen staan, allen netjes gekleed? Mijn man overtuigt me dat ik zo’n kans niet vaak krijg, dus ik daal de treden af.

De ingang geeft zicht op de binnenkant van een eeuwenoude kapel, met in het midden de overblijfselen van een stenen waterput. Een pastoor stelt doopvragen aan de aanwezigen. De galm van de unanieme antwoorden vult de ronde ruimte.

Oude rituelen. De geloften, het doopwater dat drievoudig over het voorhoofd van het kindje wordt gegoten, het aansteken van de kaars. Ik ben zelf niet katholiek maar ken de rituelen goed. De betekenis komt diep bij me binnen. Rituelen ouder dan het Christendom, en hier in deze kapel komen ze helemaal tot hun recht. Ik voel het van mijn kruin tot in mijn tenen.

Het kind dat wordt opgenomen in de gemeenschap, mensen die beloven ervoor te zorgen. In de uitvoering van mijn eigentijdse rituelen kan ik soms ook plots deze ontroering voelen, het gevoel dat alles klopt, dat ik deel uitmaak van een groter weten, een groot mysterie. En hier op deze plek, in een andere taal maar toch zo verstaanbaar, voel ik dat ook.

Als ik enige tijd later weer buiten kom in de namiddagzon, voel ik dankbaarheid voor deze bijzondere ervaring. Ik blijf nog even in stilte bezinnen. Deze vroeg-christelijke kapel dateert waarschijnlijk uit 500 n.C. , maar voor mijn gevoel is dit een veel oudere plek, een plek waar oude water/dooprituelen werden gehouden door priesteressen. Echt weten doe ik het niet, maar ik laat mijn gedachten graag nog even de vrije loop.

Lieve groet,

Iris

PS: Als je wilt weten op welke manier jullie baby verwelkomt zou kunnen worden in een persoonlijke ceremonie, maak dan een afspraak met mij voor een vrijblijvende kennismaking of kijk hier voor meer informatie over geboorterituelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *